Ai Carte, Ai Parte - Miscare Culturala Internationala Brasov

Ai carte, Ai parte Brasov 2022...

Miscarea Culturala Internationala

Ai carte, Ai parte

Proiectul "Ai carte, ai parte" are ca scop promovarea conceptului de educatie prin cultura care faciliteaza descoperirea valorilor autentice, fundamentale, ale limbii si literaturii romane, si ale culturii nationale.

Sub mottoul: "Limba noastra-i limba sfanta", toate activitatile proiectului, aflat la a doua editie, vor facilita accesul la actul cultural, in special generatiei tinere, elevilor din ciclurile primare, gimnaziale si liceale, urmarindu-se apropierea acestora de filonul valorilor autentice ale culturii, intelegand ca educatia prin cultura, inca de la cele mai fragede varste, este o necesitate perena si de maxima importanta.

Proiectul este structurat pe module, care inglobeaza manifestari culturale diverse:
- Conferinta Festiva de deschidere;
- Cartea de Literatura;
- Cartea de Dramaturgie;
- Cartea de Cartier;
- Maratonul Opiniilor;
- Maratonul Lansarilor De Carte;
- Modele De Viata.

Proiectul are si o dimensiune internationala prin invitarea unor personalitati culturale marcante din Republica Moldova, Ucraina si Serbia.
Modalitatea originala prin care ne-am propus sa realizam educatia prin cultura a fost de a aduce Cartea in fata publicului, ca personaj principal, ce se regaseste in toate activitatile proiectului.

Ai Carte, Ai Parte - Miscare Culturala Internationala Brasov

Cartea de Dramaturgie, ilustrata prin piese de teatru memorabile, devine astfel un mesager principal al valorilor cultuale universale din cele mai vechi timpuri, reunind triada motivationala din sistemul educational: familia, scoala si societatea, intr-un efort comun de a promova si valoriza mostenirea culturala, dar si de a ne apropia prin metode alternative catre tendintele actuale din domeniul educatiei.

Cartea de Literatura

Artisti de notorietate vor lectura fragmente din operele studiate de elevi la clasa.

Cartea de Dramaturgie

Vor fi prezentate spectacole de teatru, ai caror autori sunt in programa scolara.

Cartea de Cartier

Evenimentul va avea loc pe esplenada din Cartierul Racadau, fiind prezentate spectacole de teatru si lectura pentru copii.

Maratonul Opiniilor

Vor avea loc dezbateri cu urmatoarele tematici:
- Dialogul Academiilor, Muzeelor, Bibliotecilor, Teatrelor Nationale din Romania, Ucraina, Republica Moldova si Serbia.
- Ambasadorii Limbii Romane – Colocviu despre limba romana vorbita in afara granitelor tarii.

Maratonul Lansarilor de Carte

Vor fi invitati autori contemporani, cu ultimile lor publicatii, prezentati de Adrian Lesenciuc si Dana Anghelescu.

Modele de Viata

Vor fi prezentate spectacole de teatru si film, care promoveaza personalitati marcante contemporane si istorice.

Mesaj catre realizatorii evenimentului "Ai carte, Ai parte"

Mesajul domnului acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane

Evenimentul "Ai carte, Ai parte", a ajuns la editia a II-a si a devenit o adevarata miscare culturala internationala, cu motto-ul "Limba noastra-i limba sfanta", gandit sa se adreseze celor trei componente fundamentale a le educatiei - cartea, scoala si familia - onoreaza o traditie care vine din trecut si are privirea atintita spre viitor.

Evident, organizatorii, deopotriva institutii si personalitati, animate de distinsul intelectual George Custura, stiu ca Brasovul este un loc privilegiat, in care a functionat prima scoala romaneasca, in care s-a format, pe langa Biserica Sfantul Nicolae din Schei, prima biblioteca si prima arhiva, in care familiile de romani si-au educat in chip organizat copii, sub obladuirea preotilor si dascalilor invatati, in care diaconul Coresi a tiparit primele carti in limba romana, unde s-a compus imnul national si unde s-au petrecut atatea fapte spirituale demne de consemnare si de neuitare.

Aceasta traditie, ajunsa pana la noi contemporanii, obliga la o perpetuare demna si nu doar atat, ci chiar la o fortificare, la o dezvoltare. Pentru aceasta, este nevoie, insa, de cunoastere, de instruire, de cultivare, iar cartea este mijlocul ideal pentru a face acest lucru. Sunt convins ca in zilele "miscarii culturale" pomenite se va realiza acest deziderat, se vor trezi noi energii intelectuale, se va pretui limba romana de pretutindeni si se vor aseza premise optime pentru viitor. De aceea, in numele Academiei Romane, ii felicit pe organizatori, ii fericesc pe participanti si le transmit tuturor deplin succes.

Ai Carte, Ai Parte - Miscare Culturala Internationala Brasov
Miscarea Culturala Internationala

Ai carte, Ai parte - Brasov, Editia a II-a 2022

zile
00
ore
00
minute
00
secunde
00
Miscarea Culturala Internationala "Ai Carte, Ai Parte"

Program eveniment 2022

Miscarea Culturala Internationala "Ai Carte, Ai Parte"

Afise evenimente

Miscarea Culturala Internationala "Ai Carte, Ai Parte"

Sponsori - Parteneri

Ai Carte, Ai Parte - Miscare Culturala Internationala Brasov
Ai Carte, Ai Parte - Miscare Culturala Internationala

Locatii de desfasurare: Centrul Cultural Reduta, Filarmonica - Sala Mare, Prima Scoala Romanesca, Colegiul National "Andrei Saguna" - Sala Festiva, Cartierul Racadau.

Contact
Social Media

Biletele se pot procura de la Centrul Cultural Reduta, Sala Patria, sau online:
www.spectacolebrasov.ro